1 juli 2019 Case

Bekennen, meewerken en terugbetalen loont in strafmaat

Bekennen, meewerken en terugbetalen loont aanzienlijk in strafmaat.

In een zorgfraudezaak tegen een apotheker kreeg de verdachte in hoger beroep een aanzienlijk lagere straf, terwijl de apotheker voor een bedrag van ongeveer EUR 900.000 aan valse declaraties had gedeclareerd. De verdachte was eerder door de Rechtbank Rotterdam veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. Het Gerechtshof in Den Haag heeft deze straf aanzienlijk gematigd door slechts een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen alsmede een taakstraf van 240 uur. Van belang was: dat de verdachte vrijwel direct zijn volledige medewerking had verleend aan het onderzoek, dat hij zijn verantwoordelijkheid had genomen door het ten onrechte ontvangen bedrag geheel terug te betalen en dat hij ter terechtzitting in hoger beroep heeft getoond het laakbare van zijn handelen in te zien en hij heeft spijt betuigd. De uitspraak kunt u hier downloaden.

De uitspraak is opvallend omdat de straftoemetingsrichtlijnen in fraudezaken met een benadelingsbedrag tussen de 500.000 tot 1.000.000 euro al gauw 18 tot 24 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voorschrijven. Maar dat werd hier dus niet opgelegd. Het kiezen van een juiste proceshouding is cruciaal in een zaak en kan het verschil maken bij het wel of niet opleggen van een gevangenisstraf. Laat u daarom goed voorlichten door een advocaat.

 

 

Relevant nieuws

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?