8 juli 2021 Case

Vrijspraak heling en witwassen schilderijen

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 8 juli 2021 een Duitse man vrijgesproken van heling en witwassen van schilderijen. De verdachte werd in hoger beroep bijgestaan door mr. Jan-Hein van Dijk.

De destijds 45-jarige Duitser werd in 2009 – samen met zijn 62-jarige moeder uit België en een 66-jarige man uit Walem – aangehouden na een uitgebreide undercoveroperatie. Zij werden beschuldigd van heling en witwassen van schilderijen, nadat deze bij hen waren aangetroffen.

De zaak draait om schilderijen die in 1987 plotseling uit de galerie van de in 2007 overleden Robert Noortman verdwenen. Justitie ging ervan uit dat de roof in scène was gezet door Noortman met als doel de verzekering op te lichten en beschuldigde het aangehouden drietal van strafbare betrokkenheid. Lees verder in Parool: “Te veel toeval in zaak Noortman.”

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aanvankelijk jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen de drie verdachten, die terecht stonden vanwege heling en witwassen van 8 schilderijen, die dus in 1987 uit de Maastrichtse galerie Noortman verdwenen waren. Het betroffen kostbare werken van schilders Renoir, Trouillebert, Breughel, Pissarro, Hobbema, Gonzales, Teniers en Van de Velde.

Mr. Van Dijk heeft namens de verdachte steeds vrijspraak bepleit. Hij voerde aan dat niet bewezen is dat de schilderijen door misdrijf verkregen waren, maar dat de aan Noortman uitgekeerde verzekeringspenningen van misdrijf (verzekeringsfraude) afkomstig zijn (en dus niet de schilderijen).

De verdachten werden in 2012 door de rechtbank en in 2015 door het gerechtshof schuldig bevonden en veroordeeld tot hoge geldboetes. Die veroordelingen bleven echter niet in stand bij de Hoge Raad, die in 2018 oordeelde dat de zaken over moesten worden gedaan.

Op 8 juli 2021 zijn de drie verdachten door het Gerechtshof Den Haag integraal vrijgesproken. Het gerechtshof ging alsnog mee met het oorspronkelijke standpunt van mr. Van Dijk. De vrijgesproken verdachten hebben thans recht op een schadevergoeding.

 

Relevant nieuws

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?