Nieuws

SUMO zaak: verdachten en OM in hoger beroep

Zowel de verdachten (voormalige eigenaren) als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis in strafzaak rond sushiketen SUMO. Het OM eiste aanvankelijk twee jaar gevangenisstraf en een geldboete van 210.000 euro tegen de hoofdverdachte. Toen kort voor de uitspraak van de strafrechter in 2019 bleek dat in het geheim een camerateam heeft meegelopen tijdens het opsporingsonderzoek met als doel een televisiedocumentaire te maken, werd de strafeis verlaagt tot 21 maanden cel en een geldstraf van 189.000…

Voorarrest geschorst vanwege Coronacrisis

De eerste Coronarechtspraak is een feit. Op 19 maart 2020 zijn twee verdachten door de Rechtbank in Alkmaar in vrijheid gesteld (mede) vanwege de Corona-uitbraak. De raadkamer van de rechtbank schorste de voorlopige hechtenis van de verdachten en gaf in een uitgebreide motivering het beoordelingskader van een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis met het oog op nieuwe aspecten die verband houden met de uitbraak van het Coronavirus. De rechtbank overweegt dat het Coronavirus de rechtspraak voor nieuwe vragen…

Maatregelen Coronavirus

Ons kantoor heeft maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Wij volgen daarbij de aanwijzingen van het RIVM en de overheid op. De Rechtspraak heeft besloten vanaf dinsdag 17 maart tot en met 6 april de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zittingen gaan wel door. Om welke zittingen dat gaat, leest u hier. Wij werken dus door. Zoals u van ons gewend bent zijn wij telefonisch en per e-mail gewoon bereikbaar.

Ontnemingsmaatregel Saban B. gehalveerd

Het Openbaar Ministerie had in eerste aanleg gevorderd dat B. ruim 3,3 miljoen euro aan de Staat moest betalen. Dit bedrag zou de opbrengst van door B. gepleegde mensenhandel zijn geweest. De Rechtbank te Almelo bracht dat bedrag terug naar iets meer dan 2 miljoen euro. B. was het niet eens met die uitspraak en ging in hoger beroep. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft hem vervolgens de verplichting opgelegd tot betaling aan de Staat van een bedrag van € 1.452.000,=. B.…

Vrijspraak medeplegen liquidatiepoging SpyCity

Veroordeling wegens medeplichtigheid en toepassing jeugdstrafrecht De Rechtbank Amsterdam heeft op 14 november jl. een 20-jarige verdachte veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht (adolescentenstrafrecht). Aan de verdachte is een jeugddetentie van 24 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk opgelegd, vanwege diens betrokkenheid (besturen vluchtauto) bij een liquidatiepoging op 28 augustus 2018 bij spyshop SpyCity in het Westelijk Havengebied. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM) vond de rechtbank dat het zogenoemde adolescentenstrafrecht moest worden toegepast. Daarbij is meer ruimte voor een pedagogische aanpak en…

Liquidatiepoging SpyCity

Slachtoffer liquidatiepoging SpyCity ‘Mijn leven is verwoest’ Het Parool Officier van justitie Malika al Mansouri heeft vrijdagmiddag een videopresentatie gegeven over het dossier en 20 jaren en 15 jaren gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. De advocaten Menno van Gaalen (Marcel S.) en Jan-Hein van Dijk (Quinzinho N.) hebben bij pleidooi (deel)vrijspraak bepleit. Jan-Hein van Dijk heeft de rechtbank om integrale vrijspraak verzocht, vanwege onvoldoende bewijs dat Q.N. de bestuurder van de vluchtauto is geweest. Hij is door de recherche niet herkend…

Rechtbank NH oordeelt DNA-bezwaar gegrond

De Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, heeft op 9 september 2019, (zaaknummers: RK 19-006356 en RK 19-006358, niet gepubl.) het bezwaarschrift tegen de opname van het DNA-profiel van twee cliënten in de databank gegrond verklaard. Het bevel tot afname van DNA werd gegeven na een veroordeling voor het voorhanden hebben van een vervalst paspoort. De rechtbank was van oordeel dat de aard van dit misdrijf meebrengt dat sprake is van de uitzonderingsgrond als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder b…

Verhoging strafmaat vuurwapenbezit minderjarige

Amsterdamse verhoging straf vuurwapenbezit nu ook voor minderjarige In mei 2019 hebben de Amsterdamse strafrechters besloten om eigen (hogere) oriëntatiepunten voor strafoplegging met betrekking tot vuurwapenbezit vast te stellen. Dit als reactie op het toenemend aantal liquidaties en andere strafbare feiten waarbij vuurwapens worden gebruikt. Doel is normbevestiging en het afgeven van het signaal dat het bezit en gebruik van vuurwapens in Amsterdam onacceptabel is en dat de rechtbank aandacht heeft voor de zorgwekkende (bovengemiddelde) toename van wapengeweld. De kinderrechters in Amsterdam…

Uitstel in fraudezaak vanwege documentaire

De uitspraak in het fraudeproces tegen een bekende sushiketen is op het laatste moment uitgesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een documentairemaker maandenlang achter de schermen mee laten kijken in een lopend en vertrouwelijk strafrechtelijk onderzoek, zonder de verdachten in die zaak erover te informeren. Rechter J.L.M. Boek was van plan donderdag 25 juli jl. uitspraak te doen, maar gaat op maandag 16 september 2019 verder met de zaak. Het onverwachte nieuws, dat  in NRC Handelsblad verscheen, kwam voor de verdediging en…

Bezwaar DNA-afname gegrond: rechtbank anticipeert op wetsvoorstel

De Rechtbank Midden-Nederland, locatie Lelystad, heeft vandaag het bezwaar van een minderjarige veroordeelde tegen de opslag en verwerking van haar DNA gegrond verklaard (uitspraak 04-06-2019, RK-nummer 19/979, verzoek ex art. 7 Wet DNA). De rechtbank stelde in haar mondelinge uitspraak voorop dat de Rechtbank Midden-Nederland rekening houdt met het aangekondigde wetsvoorstel van de Minister van Veiligheid en Justitie (zie brief van 3 april 2018, Kamerstukken II 2017/18 31415 nr. 20). De voorgestelde wetswijziging houdt in dat niet langer celmateriaal zal worden…

Weinig veroordelingen voor arbeidsuitbuiting

Er wordt amper iemand veroordeeld voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Dat komt naar voren uit de Dadermonitor Mensenhandel 2013-2017 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Het gaat bijvoorbeeld om uitbuiting in de land- en tuinbouw, de schoonmaakbranche of de horeca. Met criminele uitbuiting wordt bedoeld dat iemand wordt aangezet tot het plegen van strafbare feiten. Dat het in de helft van de zaken niet tot een veroordeling kwam, komt volgens de nationaal rapporteur doordat vaak onduidelijk…

Schadevergoeding na onterecht voorarrest verruimd

De schadevergoeding die mensen kunnen eisen als ze, achteraf bezien, onterecht in voorarrest hebben gezeten, is verruimd. Bij het bepalen van de periode waarvoor schade moet worden vergoed, tellen voortaan alle dagen volledig mee. Mensen die in voorarrest hebben gezeten, kunnen op grond van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering schadevergoeding krijgen als hun zaak eindigt zonder dat de rechter een straf of maatregel oplegt. Bij de berekening van het bedrag werd de dag van invrijheidstelling tot nu toe…

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?