4 november 2020 Nieuws

Fors lagere straf liquidatiezaak spyshop SpyCity

Vrijspraak medeplegen en toepassing volwassenen strafrecht

De Gerechtshof Amsterdam heeft op 4 november 2020 een 22-jarige verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaren. De straf is fors lager dan de 13 jaren die het OM had geëist. Het hof acht bewezen dat de verdachte de vluchtauto bestuurde bij een liquidatiepoging op 28 augustus 2018 bij spyshop SpyCity in het Westelijk Havengebied. Het hof zag geen redenen om het adolescentenstrafrecht toe te passen.

Zoals door mr. Van Dijk bepleit achtte het hof – anders dan het OM – slechts ‘medeplichtigheid’ bewezen en niet het zwaardere ‘medeplegen’. Met de advocaat was het hof ook van oordeel dat de verdachte moest worden vrijgesproken van vuurwapenbezit en medeplichtigheid daarvan. Tot slot volgde het hof het verweer van de verdediging dat de verdachte slechts 20 jaar oud was en makkelijk beïnvloedbaar bleek op het moment dat het feit werd gepleegd. Daarom kreeg de verdachte een fors lagere straf.

De verdachte wordt bijgestaan door mr. Jan-Hein van Dijk.

(uitspraak rechtbank: ECLI:NL:RBAMS:2019:8556)

 

Relevant nieuws

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?