7 mei 2021 Case

Zaak schilderijenroof Noortman opnieuw voor de rechter

De zaak-Noortman draait om negen schilderijen die in 1987 plotseling uit de galerie van de in 2007 overleden Robert Noortman verdwenen. Justitie gaat er vanuit dat de roof in scene is gezet door de latere Tefaf-oprichter, met als doel de verzekering op te lichten. Lees verder in Parool: “Te veel toeval in zaak Noortman.”

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2012 en 2015 gevangenisstraffen geëist tegen het trio dat verdacht wordt van heling van 8 schilderijen die in 1987 uit de Maastrichtse galerie Noortman verdwenen. De verdediging heeft steeds vrijspraak bepleit en aangevoerd dat niet bewezen is dat het door misdrijf verkregen schilderijen zijn. Door zowel de rechtbank als het gerechtshof werden de drie verdachten veroordeeld.

Maar die veroordelingen bleven bij de Hoge Raad niet in stand. Het oordeel van het Hof dat de schilderijen “van misdrijf afkomstig waren”, was inderdaad niet juist. In 2018 oordeelde de Hoge Raad daarom dat de zaken over moeten worden gedaan.

De drie verdachten staan daarom opnieuw terecht op 29 juni 2021, vanaf 9:30 uur bij het Gerechtshof Den Haag.

Eén verdachte (zoon) wordt bijgestaan door mr. Jan-Hein van Dijk.

Relevant nieuws

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?