16 november 2020 Case

Lagere straf voor Vegan Streaker

Dierenrechtenactivist Peter Janssen – beter bekend als de Vegan Streaker – is vanwege brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo door de rechtbank te Zutphen veroordeeld tot een lagere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Zijn advocaat, mr. Van Dijk, had bepleit dat Janssen een aanzienlijk lagere straf opgelegd moest krijgen en daar ging de rechter in mee. De rechtbank legde 25 maanden gevangenisstraf op, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Mede vanwege de gemotiveerde betwisting door mr. Van Dijk dient Janssen ‘slechts’ 1.900 euro aan schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van de slachterij en niet de gevorderde 156.000 euro.

Met de advocaat stelt de rechtbank dat de Vegan Streaker niet doelbewust mensen of dieren in gevaar wilde brengen. Hij wilde enkel materiële schade veroorzaken. Janssen heeft verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad. Hij heeft zichzelf daags na de brand gemeld bij de politie en openheid van zaken gegeven. De reclassering schat de kans laag in dat hij nog een keer een soortgelijk feit zal begaan.

De volledige uitspraak vindt u hier: ECLI:NL:RBGEL:2020:6076

Lees verder op Rechtspraak.nl of bij NOS

De verdachte wordt bijgestaan door mr. Jan-Hein van Dijk.

Relevant nieuws

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?