23 juli 2020 Nieuws

SUMO zaak: integriteit strafproces in gevaar door OM

De Rechtbank Rotterdam heeft vandaag met een opvallend vonnis vernietigend geoordeeld over het Openbaar Ministerie. De rechtbank heeft beslist dat horecaondernemers schuldig zijn aan belastingfraude, maar geen straf krijgen omdat door het handelen van het OM de integriteit van het strafproces in gevaar is gebracht.

Het OM probeerde het bestaan van een documentaire, die was gemaakt tijdens het opsporingsonderzoek door de FIOD, expres geheim te houden en daardoor de verdediging te weerhouden van het voeren van een verweer.

Daarnaast is het OM grotendeels niet-ontvankelijk in de vervolging van de bedrijven van de ondernemers wegens verdenking van belastingfraude, omdat eerder al een forse boete werd betaald.

Een samenvatting van de uitspraken is te vinden op Rechtspraak.nl en BijzonderStrafrecht.nl. De volledige uitspraak leest u hier.

De zaak is behandeld door mr Ilse van der Meer

Relevant nieuws

SUMO zaak: verdachten en OM in hoger beroep

Zowel de verdachten (voormalige eigenaren) als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis in strafzaak rond sushiketen SUMO. Het OM eiste aanvankelijk twee jaar gevangenisstraf en een geldboete van 210.000 euro tegen de hoofdverdachte. Toen kort voor de uitspraak van de strafrechter in 2019 bleek dat in het geheim een camerateam heeft meegelopen tijdens het opsporingsonderzoek met als doel een televisiedocumentaire te maken, werd de strafeis verlaagt tot 21 maanden cel en een geldstraf van 189.000…

Voorarrest geschorst vanwege Coronacrisis

De eerste Coronarechtspraak is een feit. Op 19 maart 2020 zijn twee verdachten door de Rechtbank in Alkmaar in vrijheid gesteld (mede) vanwege de Corona-uitbraak. De raadkamer van de rechtbank schorste de voorlopige hechtenis van de verdachten en gaf in een uitgebreide motivering het beoordelingskader van een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis met het oog op nieuwe aspecten die verband houden met de uitbraak van het Coronavirus. De rechtbank overweegt dat het Coronavirus de rechtspraak voor nieuwe vragen…

Aangehouden of gedagvaard?

Wij zijn rechtstreeks bereikbaar via onze e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zoals vermeld op onze contactpagina.

Direct een advocaat nodig?